Vanwege de grootte van het andere werk dat ik heb ingestuurd leek het me goed om een idee te delen dat nog weinig ontwikkeld is.

Het idee

Toen ik een documentaire maakte over een groep Zuid-Afrikanen en Kenianen die naar Nederland kwamen voor een dans en theater-project viel het me op dat zowel de Nederlanders als de Afrikanen heel graag met elkaar wilde opschieten. Er heerste een geloof dat elkaars verschillen een kracht waren en sommige deelnemers kwamen in een bijna euforische staat van begrip met elkaar. Maar achter de camera zag ik juist veel ongemakkelijke momenten van onbegrip tussen de twee culturen. Ik vind dat er een film of serie moet komen die juist gaat over de problemen tussen culturen en de interacties realistisch afbeeld. Ik zag dat de deelnemers elkaar vaak eigenlijk niet respecteerde, maar dit niet wilde laten merken. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om iemand te respecteren die tegen het homohuwelijk is of gelooft in eeuwenoude tradities of religies. En ik denk dat dit vise-versa werkt. De Afrikanen hebben veel geleden onder de westerse cultuur en die woede was soms ook subtiel te merken. Als de groep over een maatschappelijk probleem wilde praten waren ze beide bang om op de tenen van de ander te trappen en probeerde ze het disrespect wanhopig te verbergen. 

 

Ik heb persoonlijk veel spanning ervaren tussen mij en mijn zwaar-christelijke moeder en zus, die tijdens corona complotdenkers zijn geworden, tussen mij en mijn Russische vader die niet kan begrijpen dat ik mijn leven wil wijden aan geluk in plaats van een carrière. En wanneer beide partijen elkaar wanhopig proberen te begrijpen levert dat veel ongemak op. Zeker in een situatie waarbij je elkaar wel moet respecteren.

Wanneer mensen uit een compleet ander milieu komen, is het moeilijk om elkaar te begrijpen, en die negativiteit wordt naar mijn mening te veel genegeerd in Nederland. We hebben dit beeld van een wereld waar iedereen gelijk is en met elkaar om kan gaan, maar daar hebben we nog een lange weg voor te gaan en het brengt veel problemen met zich mee.

 

Ik wil dat we erom kunnen lachen en erkennen. Ik zie een comedy-drama voor me die hier op een relatief luchtige manier mee om gaat. Niet overdreven komisch maar de situatie van zichzelf grappig laten zijn. Ik wil die humor gebruiken om een serieus verhaal te vertellen over personages die in situaties komen waarin ze elkaar moeten respecteren maar het uiteindelijk in falen.