Op 4 en 5 maart 2020 voerde ik 2084 op met toneelgroep SstToneD van het Stanislascollege te Delft. Ik ben verantwoordelijk geweest voor het script, de regie en het design. Tot in de kleinste details heb ik me beziggehouden met het vormgeven van mijn ideeën om het publiek weg te blazen met een groots, ambitieus en eigenzinnig toneelstuk. Tot op de dag van vandaag mijn favoriete productie en ik zou u graag meenemen in het proces van hoe 2084 tot leven is gekomen. 

Een ideale samenleving

Dat is de toekomst van 2084. Er wordt voor iedere individu gezorgd, er is een overschot aan voedsel, luxe en kennis, alles is opblaasbaar, de taal kent zelfs geen negatieve woorden meer. Er wordt dan ook de hele dag feest gevierd en voorbereid. Er is immers niets anders te doen. Toch is er één inwoner die iets mist. Maar wat? Ondanks het geruststellen van haar vrienden voelt Eniko zich... "minderprettig". Ze gaat met haar vraag naar de leider van Eurazië wat haar op een reis leidt die het land op zijn kop zal zetten. 

Outfits van top tot teen

Samen met het kledingbedrijf "Dames op Zolder" gevestigd te Rijswijk is de kleding ontworpen aan de hand van schetsen die ik aanleverde. Een half jaar voor de voorstellingen waren de eerste kostuums klaar en werden stuk voor stuk de outfits gemaakt zodat er nog ruimte was voor verbetering. 

Eerst schetsen, dan decor

Voor iedere scène lag een schets klaar die niet zozeer precies aangeeft hoe een scène eruit gaat zien, maar de elementen alvast overzichtelijk bij elkaar zet en een suggestie doet voor de algemene sfeer van de scène. Het kleurenschema is na overleg met decor en kleding compleet veranderd maar vrijwel alle objecten in de schetsen zijn in het uiteindelijke stuk gekomen. Het idee van een opblaasbare wereld is in iedere prop terug gekomen. Ik heb alle items apart besteld van verschillende websites om de kosten laag te houden. Daarna zijn ze met witte latex bewerkt om ze tot een eenheid te maken en de acteurs meer op te laten vallen op de witte achtergrond.

Onvergetelijke muziek

Tim van Kaam en Mark Kloeg hebben de 2084 opgenomen. Het zijn prachtige melodieën gemaakt met een groot scala aan instrumenten en technieken.